20 Haziran 2011 Pazartesi

One dogru egilmeler


Ititraf ediyorum; yoga duruslarini turkceye cevirirken cok zorlaniyorum. Ingilizce ogrenmisim hep ve ilk etapta turkcesini bulmak o kadar kolay olmuyor. Buna daha fazla dikkat etmem lazim. One dogru egilmeler (forward bending asanas) da simdilik elimden gelenin en iyisi :)

One dogru egilmeler yer cekimi yonunde hareket ettigimiz, cogunlukla bedenimizin ust kismini kalcamizdan one dogru buktugumuz, omurgamizi dizlerimize yaklastirdigimiz duruslar. Peki her yoga sinifinda uygulanan bu duruslar ne ise yararlar?

Genel olarak baktigimizda one dogru egilme yer cekiminin bizi asagi dogru cektigi pasif bir surec. Bedenimizi yer cekimine dogru buktugumuzde beden kendiliginden asagi dusuyor. Ilk yoga yapmaya basladigimizda haliyle bedenimiz yasam kosullarimiz nedeniyle daha tutuk oluyor. Zaman icinde pratigimizi duzenli yaptikca butun vucudumuz esniyor ama iste o ilk zamanlar bizi yoga duruslariyla mucadeleye itiyor. Diyelim ki paschimottanasana (tam one egilme) yapiyoruz. Bacaklarimizi uzatmisiz ve kalcamizin ustunde oturuyoruz. Sirtimiz dik bir sekilde yukari dogru uzuyoruz ve bedenimizi kalcadan itibaren bacaklarimiza dogru one yaklastiriyoruz. Aslinda biraz one egilip biraksak yer cekimi bizi asagi dogru cekecek ama biz rahat durmuyoruz. Ilk olarak bacaklarimizin arkasindaki kaslar, hamstringler geriliyor ve bedenimiz kaskati kesiliyor (golgi tendonu refleksi). Biraz sure versek, burda birkac derin nefes alip bedenimizi dinlesek kaslar gevseyecek ve biz asagi dusmeye baslayacagiz ama o kadar beklemeye sabrimiz yok. Ellerimizle ayaklarimizi yakaliyoruz ve basliyoruz kendimizi cekmeye, hem de belimizi hamstring lerimizi tehlikeye atarak. Ondan sonra da paschimottanasana dan hayatimiz boyunca nefret ediyoruz. Oysa onun bir sucu yok :)

Dogru yapildiginda, bedene esnemesi icin zaman tanindiginda ve yer cekimine teslim olundugunda one dogru egilmelerin gevsetici, rahatlatici bir etkisi var. Zihinsel ve bedensel stresi azalttigi gibi sirtimizi gevsetiyor ve esnetiyor. Bu duruslar omurgamizi ana rahminde aldigimiz sekle sokuyorlar, omurlarin birbirlerinden ayrilmalarini sagliyorlar. Bu da sinirleri uyariyor, omurga etrafindaki dolasimi iyilestiriyor ve omuriligi besliyor. Sirt kaslarini kuvvetlendirdigi gibi karaciger, bobrekler, pankreas ve bagirsaklar dahil ic organlara masaj yapiyor.

Birinin onunde egilmek boyun egme, teslimiyet ve alcakgonulluluk gostergesi. Eger one egilmelerde zorluk yasiyorsaniz belki de kati, gururlu ya da inatci bir kisiliginiz var. Bazen de korku one egilmemize izin vermiyor. Bilincaltimizda arkadan bir saldiri bekledigimiz icin one egilemiyoruz, sirtimiz hep kaskati bir halde dolasiyoruz. Bu duruslari tekrarladikca bedenimizi esnettigimiz gibi zihnimizi de esnetiyoruz, kaliplarimizi donusturuyoruz.

Elbette bu duruslari uygularken diger butun yoga duruslari gibi dikkat etmek lazim. Her zaman kendi limitlerimiz dahilinde, bedenimizi zorlamadan yavas yavas esnemeliyiz. Sirtimizda, belimizde ciddi bir rahatsizlik varsa muhakkak yoga ogretmenimize dersten once haber vermeli, mumkunse derslere gelmeden once bir doktordan fikir almaliyiz. Her zaman ama her zaman bedenimizi dinleyip onun limitlerine saygi duymaliyiz. Yan mattaki ogrencinin alni dizlerine degiyorsa bundan bize ne ki? Sabir ve teslimiyet. Her derste aklimizda tutmamiz gereken iki kelime.

2 yorum:

  1. Ne guzel ozetlemissin. Etrafımızdaki cogu insan sırt ağrılarından, sirtindaki gerginlikten şikayetçi. Yerçekimine kendimizi bırakamıyoruz, tam gevseyemiyoruz ya da kendimize, bedenimize donecek zamanı yaratmıyoruz.
    Çok özenerek, begenerek takip ediyorum seni. Keske daha yakınlarında olabilsem....
    Evren Peksel

    YanıtlaSil
  2. Evren'cim daha yeni gordum bu yorumu :) Cok tesekkurler tatlim. Opuyorum cok.

    YanıtlaSil