7 Aralık 2009 Pazartesi

Stresi masajla yenin

Stres dış dünyadan bize uygulanan baskıya verdiğimiz cevapla ortaya çıkan fiziksel ve duygusal gerginliktir. İnsanın hayatını devam ettirebilmesi, vücudundaki sistemlerin faaliyetlerine devam edebilmesi için biraz stresin varlığı gereklidir fakat iş kontrolden çıkınca stres kişiye ciddi anlamda zarar verir.
Hiç kuşkusuz binlerce yıl önce mağaralarda yaşayan atalarımızın bizimkinden farklı sorunları vardı. Kurdaki hareketler, piyasalardaki durgunluk, doğalgaz zamları, trafik, ev kirası, okul taksitleri, ofiste yaşanan problemler gibi sorunları olmasa da atalarımızın da vahşi doğadaki zor yaşam koşulları, sivri dişli yırtıcılar gibi yaşamsal sorunları vardı. Yırtıcı hayvanlara karşı hayatta kalabilmek için dövüşmek ya da kaçmak gibi ani tepkiler göstermeleri gerekiyordu. Bu nedenle insan bedeni ani stresli durumlarda dövüşebilmek ya da kaçabilmek için bir mekanizma geliştirdi.
Stresli bir durumla karşılaştığımızda kalp atışlarımız hızlanır, beyne ve kaslara pompalanan kan miktarı %400 artar, hazım durur ki vücut oraya harcadığı enerjiyi dövüşmeye harcayabilsin, kaslardaki gerilim artar ve kaslara daha fazla oksijen verebilmek için nefes alışları hızlanır. Burda amaç tamamen vücudu kavgaya hazırlamaktır. Bu belki bugün saldırıya uğradığımızda ya da doğal felaketlerde işimize yarayan bir durum ama modern dünyada sorunlarımız dövüşerek ya da kaçarak ortadan kaybolmuyor. Salgılanan stres hormonuysa vücudumuzda gezinmeye devam ediyor.
Artık elimizde stresin zararlarına dair bir çok araştırma var. Doktorlar yaşadığımız birçok rahatsızlığın stres kökenli olduğunu söylüyorlar;
  • Stres kronik yorgunluk, hazımsızlık, baş ve bel ağrılarına yol açabilir;
  • Stres enfeksiyonlarla mücadele eden kan hücrelerimizi etkiler, bağışıklık sistemizi zayıflatır ve vücudu hastalıklara daha açık hale getirir;
  • Devamlı strese maruz kalmak yüksek tansiyona ve beyin kanamalarına yol açabilir;
  • Kalp krizi riskini artırır;
  • İçki, sigara, uyuşturucu gibi bağımlılık yaratan maddelerin kullanımını artırır;
  • Cinsel isteksizliğe ve orgazm olamama sorunlarına yol açabilir;
  • Yeme bozukluklarına yol açabilir.

Elbette ki herkesin stresi tolere edebilme kapasitesi farklı. Birisi için oldukça stresli olan bir durum bir başkası için olmayabilir. Bu nedenle ideal olanı kişinin kendisini gözlemleyerek kendi stres seviyesini kontrol altına almasıdır. Stresin en yaygın zihinsel belirtileri gerilim, rahatsızlık, konsantrasyon bozukluğu, geçmeyen yorgunluk hissi ve uykusuzluktur. En yaygın fiziksel semptomları ise ağız kuruluğu, kalp atışlarında hızlanma, nefes alıp vermede güçlük, mide rahatsızlıkları, sık idrara çıkma, avuçların terlemesi, ağrıyan ve titreyen gergin kaslar. Kişi kendisinde bu semptomları görmeye başladığında stres seviyesini azaltacak aktivitelere yönelmelidir. Bu müzik dinlemek, sinemaya gitmek, resim yapmak, yürüyüş yapmak, spor yapmak, arkadaşlarla buluşmak gibi aklınıza gelebilecek her türlü aktivite olabilir.

Stresi azaltmanın oldukça etkili bir diğer yönetimi de masaj yaptırmak. Masajın sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Kişiyi sakinleştirir ve stresten uzaklaştırır. Bütün gün kaslarımızda taşıdığımız gerginliği çözer ve kasların daha fazla kanla ve oksijenle beslenmesini sağlar. Biz uykuya geçtiğimiz zaman bile kaslarımız belirli bir gerilimi taşımaya devam ederler. Kasların tamamen serbest bırakıldığı, bütün gerilimin vücudu terk ettiği sadece iki durum vardır; masaj ve hipnoz. Bu nedenle duygusal ve fiziksel sağlığınızın düzelmesi ve korunması için lütfen düzenli olarak masaj yaptırın ya da klinik bir hipnoterapistle çalışın ve gevşeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder